A képeken egy Beretta kondenzációs gázkazán alumínium hőcserélője látszik elképesztő mértékben elkoszolódva.
A tulajdonos elmondása szerint évente volt karbantartva. A karbantartást 30-50 perc alatt a szervizes elvégezte, majd mindent rendbentalált. Amikor kezdődtek a gondok a szervizes nem tudta sokadjára sem megjavítani, végül elérhetetlenné vált “sok munka miatt”. Ekkor kerültünk a képbe.

Tulajdonos elmondása szerint naponta kell tölteni vizet a fűtőkörbe, melegen túl sok a víznyomás és csöpög, nagyon lassan fűt fel és mostanság kiáll gázhiányra.
Ezekből lehetett sejteni, hogy a víz probléma a tágulási tartály levegő oldalának a leeresztése okozhatja. Ha nem lyukadt ki akkor levegő feltöltéssel könnyen orvosolható.
A gázhiány/gyújtás hiba már nehezebb falat, nagyon sok minden lehet. Mivel elvileg tiszta a gázhazán tűztere hiszen karban volt tartva akkor gázszelep, gyújtó trafó, gyújtó gyertya, lángérzékelő, kémény hibára gyanakodtam.

Szétbontás után jött mindkettőnknek a hideg zuhany. Nekem, hogy több órát fogok eltölteni ezen a készüléken mire ismét működni fog (~3-5óra), tulajdonosnak meg az, hogy fizetett de nekem sokkal többet fog egy rendes nagy karbantartásért, így is lett. Mire szét lett szedve az egy kis időt elvitt, de mire a hőcserélőről a palást lett leszedve az már extrém sok időt emésztett fel. A hőcserélő és a palást közti rész 80% van el volt dugulva körbe. Szétszedés után a tulajdonossal közösen vakargattuk, kapargattuk a koszt és alumínium oxidot. Egy rakás tömítés cseréje és tulajdonos több órás mosogatás, kapargatásos munkája után másnap összeszerelést, beállítást követően egy tökéletesen működőképes készülék lett ismét belőle.

Ezekre a készülékekre nagyon jellemző az erős koszolódás ami csak rendes átmosásos kapargatós alapos tisztítás tud orvosolni.